Lisää eps-harkko-
ja muovitietoa
 
Hyvistä muoveista voi tehdä ja rakentaa mitä vain, vaatteista, kankaista ja koronamaskeista aina ihmisen varaosiin ja taloihin asti, suojaksi luonnonvoimia vastaan, 3D-printattuja kulkuvälineitä, jotka kulkevat maan sisältä avaruuteen asti jne mitä vain haluat
 
 
 
50
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alkuperäinen suomalainen PALIKKA® ORIGINAL eps-muottielementti on ollut tarjolla parempaa rakentamista arvostaville ja ymmärtäville jo puolen vuosisadan ajan Suomessa ja maailmalla. Niinpä onkin parempia passiivitaloja/energiansäästötaloja rakennettu tuhansia. Hyvin suunniteltuna ja oikein toteutettuna Palikka toimii aina! Niin kesällä kuin talvellakin, sisällä ja ulkona, maan alla ja maan päällä, kaikissa maissa ja ilmastoissa
          
 
On erilaista eps’iä
 
Inertteinä aineina muovit, esim puhdas eps, ovat fysiologisesti vaikuttamattomia ja siten myrkyttömiä, ellei niihin tietoisesti lisätä haitallisia ja myrkyllisiä lisäaineita, kuten maailman laajuisesti kiellettyä HBCD-ympäristömyrkkyä, joka tuotteen palaessa vapautuu haitallisina/ myrkyllisinä kaasuina ympäristöön. Näitä harkkoja, jotka tunnistetaan harmaasta väristään, työstettäessä joutuu haitallisia HBCD-mikromuovimuruja luontoon ja kotisi ympäristöön. Myös polyuretaanivaahdon palaessa vapautuu myrkyllisiä kaasuja.
 
 
 
On homeeton Palikka-rakenne
 
Ainoastaan alkuperäisessä Palikka-muottielementissä on sisäänrakennettu valmis tuuletusjärjestelmä, joka luonnollisella tavalla tehokkaasti kuivaa rakenteet. Siksi vain kuivia ja terveitä Palikka energiansäästötaloja ja passiivikivitaloja jo liki 50 vuotta. Sisäilma on M1 luokkaa.
Tiiveys on 2 kun hyvälle passiivitalolle riittää 6 ...
 
 
On turvallista Palikka eps’iä
 
Elintarvikelaatuisesta, turvallisesta eps:stä valmistettu puhtaanvallkoinen Palikka ei sisällä harmaaharkkojen HBCD-myrkkyä, eikä ole koskaan sisältänytkään. Palikka-rakenteen paloturva REI60 on hoidettu struktuurisesti ilman lisättyjä myrkkyjä. Tuli ei pala seinän läpi. Polttaminen ei kehitä myrkyllisiä kaasuja.
Palikka eps-lämmöneristeen syttymispiste on puuta korkeampi. Palokuorma on vain kymmenesosa puun palokuormasta. Kun Palikka-eristettä poltetaan täydellisesti syntyy vain hiilidioksidia ja vettä, eli vissyä. Palaakseen täydellisesti vaatii Palikka 120 kertaisen ilmaylimäärän, mikä ei käytännössä toteudu. Palaminen jää silloin epätäydelliseksi, mikä ilmenee palamattomana nokena eli hiilenä, siis mustana savuna.
Puusta poiketen Palikka eps ei jää kytemään eikä siten sytytä jo sammunutta paloa uudestaan.
Palikkatalossa ei ole eps väli- eikä yläpohjaa, josta tippuisi palavia ja kiehuvankuumia muovipisaroita.
 
 
On ekologista Palikka eps’ää
 
Puhtaanvalkoinen Palikka on puhdasta elintarvikelaatuista solupolystyreeniä/ eps ilmanhaitallisia lisäaineita.
Talon erinomaiset ominaisuudet säilyvät vuosikymmenestä toiseen. Tähän mennessä Palikka eps-harkko on kestänyt hyvät ominaisuutensa säilyttäen jo puoli vuosisataa eli enemmän kuin moni puutalopaketti.
Palikkaa työstettäessä ei leviä myrkyllisiä mikromuovimuruja talotyömaan eikä kotisi ympäristöön.
 
Monoliittinen Palikka eps-harkko koostuu yhdestä puhtaasta muovikappaleesta ilman vieraita aineita tai muita muoveja epäpuhtauksina ja on siksi helppo kierrättää uusiksi korkealaatuisiksi tuotteiksi, esim Ecostone® -erikoisbetoniksi 3D-tulostettuihin taloihin.
 
Palikka-talosi eli kotisi ei ole poisheitettävää jätettä. Kaikki talon rakenneosat (teräs, betoni, eps) voidaan ekologisesti kierrättää uusiksi arvotuotteiksi käytön jälkeen.
 
Jos erilaisia muoveja yrittää sekoittaa keskenään, on epäpuhtaan sekamuovin kierrättäminen todella vaikeaa, kun lopputuotteen osa muoveista häviää itsestään pelkän katseen voimalla ja muut eivät sovi yhteen, seoksen jääden  irtonaiseksi mössöksi.
Jos eps-harkossa olisi erilaisesta muovista tehtyjä ns inserttejä, joista muualla maailmaa luovuttiin jo 1980-luvulla niiden ongelmien takia, on tällaisten eps-sekaharkkojen jätteen kierrättäminen vaikeaa. Polttamalla voidaan ne tuhota ...
  
Pääosaltaan puhtaat muovit esim Palikka-eps, sensijaan kestää kierrätyksen hyvin, esim Ekobetoni®ksi kriisialueiden UltraShelter ensiapu taloihin.
 
 
On märkää mutta myös kuivaa eps’iä
 
EPSiä käytetään edullisen hintansa ja hyvien ominaisuuksiensa ansiosta laajasti rakennusteollisuudessa lämmöneristyslevyinä ja eps harkoissa sekä jo 1970-luvun alusta lähtien Palikka Original -muottielementeissä.
 
Eps-raaka-aineita ja valmistusprosesseja on erilaisia, jotka vaikuttavat suuresti harkkojen ominaisuuksiin, kuten veden imeytymiseen, lämmöneristyskykyyn, rappauksen tarttumiseen, lujuuteen ja turvallisuuteen jne.
 
Laatueron huomaa esim syksyllä, kun yrittää nostaa laiturin styroksi-/ eps-ponttoonia järvestä... diffuusioavoimeen eps’ään imeytynyt 500% vesimäärä painaa paljon ...
 
Eikä ole mukavaa kun vettä imevässä diffuusioavoimessa eps-seinässä on muutama litra vettä per seinäneliö ja kuivaava tuuletusjärjestelmä puuttuu.
 
elementissä on sisäänrakennettu, ainutlaatuinen tuuletusjärjestelmä, joka luonnollisella tavalla kuivattaa rakenteet pitäen ne kuivina ja talosi homeettomana.
 
 
Eri eps-tuotteiden vedenimeytymiskäyrä ajan funktiona.
Märkä seinä on homealtis eikä märkä eps eristä lämpöä. Esim 200% vettä eps-seinässä vastaa 2 litraa vettä seinäneliötä kohden. Eikä rappaus veteen tartu. Diffuusioavoin eps on siis hyvään rakentamiseen sopimaton tuote ...
 
 
On eps-tietoa ja -taitoa
 
Muoviraaka-aineen oikealla valinnalla, harkon/ muottielementin suunnittelulla ja muotoilulla, osaavalla toteuttamisella ja hyvällä tuotannolla – tai vaihtoehtoisesti huonolla plagioinnilla – voidaan ratkaisevasti vaikuttaa lopputuotteen laatuun ja ominaisuuksiin sekä pitkäaikaiseen toimivuuteen.  
 
Palikka on yksinkertainen muottielementti älykkäälle rakentajalle.
Monimutkaisia harkkovirityksiä kaupustellaan yksinkertaisille ostajille ...  
 
Palikka on vuosien mittaan saanut paljon seuraajia ja jäljittelijöitä. Tyrkyllä on vankalla osaamattomuudella väsättyjä kopioharkkoja, norkkiharkkoja, harkkojen styroksikorvikkeita ja ties mitä eps-plagioinnin ”edelläkävijöitä”.
 
Mahdollisen virhevalintasi ja erehdyksesi huomaat vasta työmaalla, jossa tilanne on aivan erilainen kuin kiiltävissä myynti esitteissä ja nettisivuilla...
Kopioharkoilla vain koettellaan rakentajiien kukkaroa ja hermoja.
 
Eihän kukaan huonoa yritä plagioida, osaako on eri kysymys.  Eihän jokainen junanlähettäjä tai nakkikauppias voi olla kuin oman alansa asiantuntija.
 
 Pikainen markkinakatsaus osoittaa ettei osata hyviä plagiaatteja tehdä
 
hienosta esikuvasta huolimatta ....  Eps jäljitelmistä puuttuvat alkuperäisen Palikka keksinnön kaikki patentoidut hyvät ominaisuudet.
 
 
Palikka on kiinteään muotoon kiteytynytta kestoenergiaa
 
Puu on luonnollinen tuote, joka koostuu hiilestä ja vedystä.
Kauan sitten kasvanut puu on luonnon omien prosessien kautta vuosimiljoonien kuluessa muuttunut luonnonöljyksi. Muovit tehdään luonnon öljystä, joka siis itse aiassa on puuta. Siten Palikka onkin ekologista puuta. Mutta paljon kehittyneemmässä muodossa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kuten puu, öljykin koostuu hiilestä ja vedystä. Öljy voidaan jalostaa muoveiksi
 
Öljyä poltetaan suruttomasti kertakäyttöenergian saamiseksi mm autojen liikuttamiseen ja rakennuksien lämmittämiseen.
Puuta poltettaessa hiili vapautuu ilmastoon hiilidioksidipäästöinä, ns kasvihuonekaasuna. Vety sensijaan palaa puhtaaksi vedeksi.
 
Öljyn polttamisen ympäristöongelma on sama kuin metsiä hakkaamalla ja nykypuuta poltettaessa saunan kiukaassa, puumökin takassa ja metsäpaloissa. Puu onkin suosittu kotimainen polttoaine, puu syttyy herkästi ja palaa hyvin.
Siis lisää puukerrostaloja...
 
Puun syttymispiste on Palikkaa alhaiseempi. Puun palokuorma on 10 kertaa Palikkaa suurempi. Eikä teräbetonirunko pala, sensijaan suojaa palolta.
 
Ilmasto lämpenee, kun miljoonia vuosia maan uumenissa sitoutuneena ollut hiili ja öljy, polttamisen kautta vapautetaan hiilidioksidina takaisin ilmastoon. Puita hakattaessa ja metsiä poltettaessa luonnon hiilinielut tuhotaan ja ilmasto lämpenee enemmän. Hiilidioksidi on kasvihuonekaasu.
 
Palikka -muottielementti / -eps-harkko on elintarvikelaatuisesta muovista valmistettu puhdas luonnontuote. Ekologinen Palikka -muovielementti on kiinteään muotoon kiteytynyttä kestoenergiaa, jonka erinomaimen lämmöneriste pitää talon lämpimänä.
Elementin eristävänä kaasuna on pelkkä puhdas ilma. Vaikka puhdas eristeilma kuinka vaihdettaisiin uuteen puhtaaseen ilmaan, Palikka lämpöseinän  eristyskyky säilyy aina yhtä hyvänä vuosikymmenestä toiseen. Puhdas Palikka säästää energiaa ja polttopuuta ekologisten puukerrostalojen rakentamiseen.
 
Palikka -energiansäästötalossa/ matalaenergiatalossa  ei ole pakko joka päivä yhä uudestaan polttaa arvokasta öljyä/ hiiltä/ puuta lämmitykseen ja harakoille, samalla ilmastoa  saastuttaen.
 
Lambda-käyrästö yllä osoittaa, että kuivalla eps-eristeellä on optimaalinen käyttöalue, joka vastaa Palikka eps-muottielementtiä ja että eps eristää paremmin kylmässä, mikä onkin aivan oikein huomioitu Palikka Original eps-muottielementtien toteutuksessa.
Luonnollisesti tuulettuva Palikka-rakenne on ja pysyy aina kuivana, kuiva eps-eriste eristää lämpöä, märkä ei. Kuiva energiansäästötalo on aina terve ja homeeton, nyt ja tulevaisuudessa.
 
Puhtaaaseen Palikka -eps’iin ei ole lisätty harmaiden harkkojen rappauksen tartuntaa heikentävää harmaata grafiittivoiteluainetta.
Grafiitin eristyskykyä parantava vaikutus ei suinkaan ole väitetty 25%, vaan ainoastaan 5...6 %, mikä selviää erilisestä käyrästä. Lähes sama eristyskyky ei perustele huomattavasti korkeampaa hintaa.  
Lämmöneristys paranee saman verran pitämällä Palikkatalo ulkona talvipakkasten aikana.
Myöskään kielletty HBCD-ympäristömyrkky ei tuo mitään etuja rakentamiseen , päin vastoin.
Harmaassa vanhassa eps-harkkotalossa HBCD on terveysrasite, aivan kuten asbesti. Lisäksi sijoittamasi rahat ovat menneet hukkaan, koska kukaan valveutunut ostaja ei halua riesakseen ympäristökatastrofia...
 
 
Aito Palikka kestää ja kestää
 
BetoniPalikkatalon elinkaari on vähintään 100 vuotta. Käytöstä on jo 50 vuoden hyvät kokemukset monesta maasta. 50 v ikäinen Plaikkatalo on kuin uusi. Roomalaisten betoni on kestänyt jo 2000 vuotta.Teräsvahvistettu Palikka-betoni on lujempi ja 50 kertaa raskaampiin kevytharkkoihin nähden 10 kertaa lujempi. Rakennuksen Palikka-runko kestää maanjäristyksetkin, mitattiin Richterin asteikkolla 9 saakka....
 
Terästen ympärillä on vaadittu suojabetoni, rakennetta lujittava teräsvahvistus on suojassa kuivan tuuletetun Palikka-betonin sisällä, eikä märkään tuulettumatttomaan eps harkkoon puristettuna betonin ulkopuolella ruostumassa.
 
Ainoastaan alkuperäinen Palikka muottielementti on sisäisesti luonnollisesti tuulettuva ja siksi aina kuiva. Rauta ei ruostu. Palikka ei ime vettä muista eps-harkoista poiketen.
 
Palikka-lämmöneriste kestää -200 asteesta saunan löylyihin asti. Kestää kovaa radioaktiivista säteilyäkin. Suojaamaton pinta tosin kellastuu auringon valossa hieman ajan oloon.
Pintapölyn pyyhkimisen jälkeen voidaan Palikka rapata vaikkapa vasta 20 vuoden kuluttua. Yleensä kuitenkin pinnoitetaan paljon aikaisemmin, vaikka vanhimmat, vielä rappaamattomat kohteet toimivat hyvin yli 40 vuoden jälkeenkin. Pinnoitat tietysti haluaamallasi tavalla. Rapattu pinta kestää ja suojaa kuin betoni.
Maan alla riittää ulkopuoliseksi suojaksi rakennusmuovikalvo sokkelin/ kellarin kosteussuluksi.
Betonin, teräksen ja oikean muovin liitto kestää lähes ikuisesti ja ainakin moninkertaisesti tavallisiin omakotitaloihin verrattuna. Talon arvo vain nousee ajan kuluessa.
 
Tee viisaan valinta, valitse Palikka muottielementti/ eps-harkko.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                
                
 
 
 
 
 
          
 
Jos haluat alla olevista tosiasioista keskustella, ota yhteyttä minuun;  
jos haluat esitetyistä faktoista riidellä, käänny vaimoni puoleen!
 
Alleviivattu tekstiosuus on linkki, joka avautuu klikkaamalla
 Ja lisää tietoa löytyy. Alleviivattu tekstiosuus on linkki, joka avautuu klikkaamalla
 
 
Seitsemäs manner on muovien kierrätyksen pitkäaikainen kesto ratkaisu. LUE:
 
 
 
                      Onko Sinulla kysymyksiä? Pyydä hintatarjous!
                OTA YHTEYS: palikka@palikka.fi, info@eps-harkko.fi
 
 
                          3D-printattuja LeikkiPalikoita, skaala 1:20